de 9 energie centra

Human Design bestaat uit 9 centra. Dit zijn de geometrische vormen waaruit je bodygraph bestaat. De centra kunnen gedefinieerd of open zijn.


Gedefinieerde centra zijn te herkennen aan hun kleur, open centra zijn altijd wit of transparant. Er is altijd een wisselwerking tussen open en gedefinieerde centra. Dit trekt elkaar aan, omdat ze van elkaar kunnen leren. 


Mensen herkennen jou aan de gedefinieerde centra. Dat is de vaste energie die je uitstraalt, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Je hebt altijd toegang tot de energie van deze centra en kan hier dus ook altijd op vertrouwen. Hier haal je je innerlijke wijsheid vandaan.


Je hebt geen consistente toegang tot de energie van de open centra. Je maakt hierdoor heel anders gebruik van deze energie. Je hebt anderen nodig om de energie van dit centrum tot uiting te kunnen brengen. Dit is energie waarmee je je kan identificeren, maar die niet bij je hoort. Doordat het open is sta je open voor andere perspectieven en zie je het grotere geheel. Hierdoor kan je anderen juist iets leren over hoe dit centrum werkt. 


Het een is niet beter dan het ander. Een open centrum leert van een gedefinieerd centrum en andersom. Ze helpen elkaar en kunnen allebei positief of negatief uitwerken afhankelijk van hoe de energie wordt ingezet. 


In je open centra houdt dit in dat je je gedachtes kan ombuigen naar: 'Ik ben van nature kalm, dit is geen energie van mij. Ik kan het eventueel wel gebruiken in mijn voordeel en/of in het voordeel van anderen door de wijsheid uit de informatie te halen die ik binnen krijgen.'


In je gedefinieerde centra kan je intunen op je eigen energie die jouw de informatie geeft die je nodig hebt. Op deze gebieden hoef je alleen maar te vertrouwen op jezelf. 
weet je (nog) niet welke centra jij gedefinieerd of ongedefinieerd hebt?

Centra-human-design
bodygraph human design

wortel centrum

Het wortel centrum gaat over voortbestaan, druk, adrenaline, gedrevenheid, stress en gezondheid. De energie om iets te starten, richting willen geven en  iets te willen verbeteren.


Gedefinieerd wortel centrum

Je hebt een vaste toegang hebt tot adrenaline. Dit verloopt echter wel cyclisch door een natuurlijke drang om  iets gedaan te krijgen. Als deze energie in balans is zal je de interne druk en een gevoel van stress goed kunnen managen. Je zal het dus niet als stressvol zien of ervaren, maar je bent dan juist eerder heel gegrond en kalm, zelfs in de meest stressvolle en chaotische situaties. Juist dan kan je de rust en het overzicht bewaren.


Open wortel centrum

Je hebt van nature geen adrenaline energie actief in jou. Je absorbeert stress en adrenaline van je omgeving. Je staat dus open en hierdoor ben je gevoelig voor externe druk. Je lichaam is niet ontworpen om onder die druk te blijven staan. Dit is meteen ook je valkuil. Als je onder teveel druk staat kan je rusteloosheid ervaren, niet kunnen focussen en kan je minder effectief en productief zijn. Je kunt aan de andere kant ook geobsedeerd zijn door het gevoel van adrenaline. Dat gebeurt als je stress die je voelt niet kunt loslaten. Je mag leren om deze stress of druk los te laten. 

solaris plexus human design

emotioneel centrum

Het emotioneel centrum wordt ook wel solaris plexus genoemd en is een emotioneel bewustzijn centrum. Dit centrum gaat over hoe jij emoties verwerkt en hoe je er het beste mee om kan gaan.


Gedefinieerd emotioneel centrum

Dit is ook jouw innerlijke autoriteit. Je bent een persoon met veel gevoelens en waarschijnlijk heb je weinig idee waarom je dit nu allemaal ervaart. Je kan van heel euforisch naar heel verdrietig gaan in een hele korte tijd. Het is jouw natuur om alle emoties te voelen. Emoties houden nooit lang aan, het komt en het gaat. Anderen zijn het niet schuld dat jij iets ervaart. Het is hoe jouw systeem werkt. Emotioneel in balans betekent dat je jezelf los kan zien van je emoties en gedachtes. 


Open emotioneel centrum

Van nature staan emoties en gevoelens niet zo centraal in je leven. Dit centrum wordt pas 'actief' als je in aanmerking komt met iemand die een gedefinieerd emotioneel centrum heeft. Je bent dus eigenlijk intern kalm en rustig en dit verandert pas als je in de buitenwereld komt. Dan kan je je ineens heel emotioneel voelen, omdat je de gevoelens en emoties van anderen oppikt en versterkt. Je bent empathisch, kwetsbaar en gevoelig voor de behoeften, stemmingen en gevoelens van anderen. Het is daarom van belang om weer terug te komen bij jezelf als je alleen bent. Het kan lastig zijn om confrontaties aan te gaan en om jouw waarheid te spreken.

sacraal centrum

Dit is het sterkste motorcentrum. Het staat voor vitaliteit, seksualiteit, doorzettingsvermogen en reageren in het nu. Deze energie houdt de evolutie en ontwikkeling ins tand door al het leven op de planeet te voeden met levensenergie en door voortplanting, vitaliteit, volharding en beweging.


Gedefinieerd sacraal centrum

Je hebt een consistente toegang tot levensenergie die je helpt om vooruit te komen. Het unieke aan het hebben van een sacraal centrum is dat je door het leven beweegt van moment tot moment door te reageren met je onderbuik. Je trekt de juiste mogelijkheden, ideeën, kansen etc. vanzelf aan. Je hoeft hier niks voor te doen. Het sacrale centrum zorgt ervoor dat je 'ontworpen' bent om te werken waarbij je je energie toewijdt aan iets waar je een passie voor hebt.


Open sacraal centrum

Je hebt geen toegang heeft tot deze consistente bron van energie. Heel veel mensen kunnen doorgaan, maar dit werkt voor jou niet. Je oververmoeit jezelf als je je gaat meten aan anderen. Voor een korte periode van tijd heb je toegang tot zelfs meer energie dan iemand met een gedefinieerd centrum, maar met de nadruk op korte periode. Jouw lichaam is niet ontworpen om lang onder druk te staan van de levensenergie die je kunt oppikken en versterken. Het is ook niet ontworpen om te weten wanneer genoeg, genoeg is. Gezonde grenzen stellen is lastig voor je. Op tijd gaan slapen en je rust nemen is belangrijk om je te ont-doen van de opgedane sacrale energie.

Milt centrum

Het milt centrum is het meest oude en is diep verbonden met ons verleden. Het gaat over intuïtie en overleven in het hier en nu. Het is eigenlijk een instinct.


Gedefinieerd milt centrum

Je hebt van nature een sterk immuunsysteem. Als je te lang niet luistert, of er geen aandacht aan geeft zal je merken dat je vaker ziek wordt. Het milt centrum spreekt niet heel duidelijk. Het geeft maar een keer een signaal. Het is verstandig om regelmatig even in te checken in je lichaam om te voelen hoe het ervoor staat. 


Open milt centrum

Je kan overweldigd worden door angsten zodra je je onder de mensen (met een gedefinieerd milt centrum) bevindt, maar kan ook naar verloop van tijd, als je de angsten aangaat, op een gezonde manier minder angstig worden en een sterker gevoel van welzijn voor jezelf creëren en jezelf onderscheiden van de angst door te begrijpen dat de angst niks zegt over jou. Op deze manier leer je over wat angst is, hoe je ermee om kan gaan en hoe je het kan transformeren. Je kan ook de gezondheid en welzijn van anderen aanvoelen. Je weerspiegelt de sfeer om je heen. 

Ego of hart centrum

Het ego centrum wordt ook wel hart centrum genoemd en staat voor wilskracht. Vanuit dit centrum komt een (hart)verlangen dat aangewakkerd wordt door voornamelijk materialistische dingen zoals geld, roem, macht, succes, impact en het verlangen om onze dromen te kunnen bereiken. 


Gedefinieerd ego centrum

Jij kan bergen verzetten wanneer je je hartsverlangen nastreeft. Je weet diep van binnen wat je waard bent en kent je grenzen waardoor je kan opmerken wanneer er misbruik van je gemaakt wordt, of wanneer je wordt ondergewaardeerd. Het is belangrijk om trouw te blijven aan je gevoel van eigenwaarde en om je niet aan te passen, dan bereik je precies waar jouw hart naar verlangt. Je wordt waarschijnlijk grotendeels gedreven door mooie spullen of geld en succes. Dit is een deel van jou. Jij bent hier om te laten zien dat er overvloed is op materieel vlak en dat het oké is als daarin je ambitie of motivatie ligt. 


Open ego centrum

De grootste conditionering waarmee jij te maken krijgt is het gevoel dat jij je ook moet bewijzen. Je gaat jezelf vergelijken met anderen en dat leidt ertoe dat je gefocust raakt op presteren. Hoe meer je presteert hoe meer je het gevoel hebt dat je je moet bewijzen. Er zijn zeker momenten dat je wel gemotiveerd en gedreven bent, maar dit kan ook ineens weer weg zijn. Je kan je hierover slecht voelen, maar dat is niet nodig. Verder kan het zijn dat je jezelf onderwaardeert, omdat je geen consistent gevoel van eigenwaarde hebt. Je weet niet zo goed waar je grens ligt en dat kan ertoe leiden dat je genoegen neemt met minder.

energie centra identiteit

identiteit of g centrum

Het identiteit centrum wordt ook wel G genoemd. Dit centrum staat voor het doel en richting in het leven en ook voor zelfliefde. Dit is het centrum dat een consistentie verbinding met onze ziel geeft. Het brengt ons in lijn met wie we zijn, waar we zijn en waar we naartoe willen. Het staat ook voor het creëeren van het gevoel van individualiteit.  


Gedefinieerd identiteit centrum

Je ervaart een gevoel van richting dat je dichterbij jezelf brengt. Als je afgestemd bent op je identiteit centrum dan voel je welke richting je opgetrokken wordt en dan is het belangrijk om hieraan toe te geven. Ook al kan dat betekenen dat anderen niet met je meegaan. Je hebt wel een gevoel van wie jij bent, maar je beseft ook dat dit continu aan verandering onderhevig is. 


Open identiteit centrum

"Waar ik nu ben is wie ik nu ben." Deze zin omschrijft eigenlijk in een zin je gevoel van identiteit. Je kan het moeilijk vinden om een sterk gevoel van een identiteit te hebben en je kan veel verschillende 'persoonlijkheden' hebben. Je kan alles zijn bij mensen en je reflecteert wie zij in werkelijkheid zijn. Je bent geneigd om hun persoonlijkheid te versterken. Dit houdt in dat je een gevoel van wie jij bent krijgt door je omgeving.

keel, ajna & hoofdcentrum

Deze centra zijn nog niet besproken in deze blog, maar hierover kan je wel meer ontdekken in het persoonlijke e-book. 

ontdek jouw human design e-book